ΦΑΡΑΓΓΙ
ΚΑΙ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΕΒΕΛΗΣ

Σε μοναδικό ειδυλλιακό τοπίο, μπαλκόνι στο Λυβικό πέλαγος, στην επαρχία Αγίου Βασιλείου και στα 37χμ.από το Ρέθυμνο, στη δυτική πλευρά του Μεγάλου ποταμού,    βρίσκεται η Ιερά Μονή της Πρέβελη και η Λίμνη στις εκβολές του Κουρταλιώτη.  
Η Μονή του Πρέβελη αποτελεί ιστορικό μνημείο χριστιανοσύνης και πατριωτισμού, πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς.
Χ
τισμένη σε μαγευτική τοποθεσία συνεπαίρνει τον οποιοδήποτε επισκέπτη της χαρίζοντάς του στιγμές γαλήνης ευτυχίας και κατάνυξης. 
Στο χώρο της Μονής, λειτουργεί σήμερα σπουδαίο μουσείο με πολύτιμα κειμήλια. Η μονή διαθέτει παλαιές και εξαιρετικής τέχνης εικόνες, λείψανα αγίων, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο πολυέλαιο, επίχρυσο ευαγγέλιο και δισκοπότηρο κ. ά. Σε παλιότερες εποχές είχαν πουληθεί κειμήλια της μονής για εξυπηρέτηση εθνικών σκοπών, όπως ήταν η αγορά όπλων και πυρομαχικών.
Η Μονή Πρέβελη αποτελείται  από το πάνω μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και από το κάτω μοναστήρι που είναι εγκαταλειμένο σήμερα, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο

Μονή Αγ.Ιωάννη Θεολόγου

Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου

motheol.jpg (10433 bytes)

mopr.jpg (8704 bytes)

 Πότε ακριβώς ιδρύθηκε το μοναστήρι, δεν είναι γνωστό. Το πιθανότερο είναι ότι ιδρύθηκε στην περίοδο της Βενετοκρατίας από κάποιο φεουδάρχη με το όνομα Πρέβελης ο οποίος έκανε μονή το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, που βρισκόταν στο φέουδό του, το οποίο κι αφιέρωσε σ`αυτήν. Όταν το 1646 οι Τούρκοι κατέλαβαν το Ρέθυμνο, κατέστρεψαν και ερήμωσαν τη μονή. Στην επανάσταση του 1821 ο ηγούμενος της Μονής Μιλχισεδέκ Τσουδερός είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία και στις 25 του Μάη ύψωσε τη σημαία της επανάστασης με ομάδα άλλων επαναστατών, πάνω από το χωριό Ροδάκινο. Οργάνωσε ακόμα και εξόπλισε τα πρώτα επαναστατικά σώματα κατά των Τούρκων, γεγονόςπου είχε υποπέσει στην αντίληψη τους και στάθηκε η αιτία καταστροφής της μονής.
Το 1867 ο Ρεσίτ Πασάς κατέστρεψε και πάλι το μοναστήρι, που είχε γίνει ορμητήριο των επαναστατών και τόπος προστασίας των κυνηγημένων. Το 1897 ο ηγούμενος της μονής Νείλος συγκρότησε κι έδρασε με δικό του επαναστατικό σώμα.
Αλλά και στην Περίοδο 1941-45 ο ρόλος της μονής υπήρξε σημαντικός και η βοήθεια στα συμαχικά στρατεύματα ήταν πολύτιμη.
Πράγμα που φαίνεται από την αναγνώριση των βετεράνων του πολέμου, οι οποίοι έκαναν δωρεά μια κρίνη στην είσοδο της Μονής, για να θυμίζει την συμβολή και το ρόλο της στις δύσκολες μέρες του πολέμου, σε μας τους νεότερους.
Έτσι σήμερα στον  Ιερό της χώρο βρίσκουν τόπο συνάντησης οι παλαιοί μαχητές οι οποίοι καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης με τους ντόπιους κατοικους που τους βοήθησαν να φυγαδευτούν στις μέρες της Κατοχής.

 

Η Λίμνη
                  Μια "όαση" στην Κρήτηpreveik.jpg (117325 bytes)

Εκτός όμως από το μοναστήρι του Πρέβελη, πολλοί τουρίστες καταφτάνουνστην περιοχή αυτή για να θαυμάσουν και να περιπλανηθούν "στην όαση της Κρήτης",αφού έχεις την εντύπωση πως ένα κομμάτι της Αφρικής μετατοπίστηκε στο χώρο αυτό. Ακολουθώντας τη ροή του Μεγάλου ποταμού ή Κουρταλιώτη, ανάμεσα από φοίνικες, φτάνουν στη θάλασσα, σε μια απέραντη γραφική παραλία και φυσικά θα βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά της. Η διαδρομή επιφυλλάσει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις στον επισκέπτη. Το συναρπαστικό περιβάλλον με τις πλούσιες εναλλαγέςκαι την απεριόριστη θέα, αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό μεγαλείο της κρητικής φύσης. Διατηρείται φυσικότατο αφού δεν επιτρέπεται ούτε οικοδόμηση, ούτε ασφαλτώστρωση.
Δυνατότητα πρόσβασης υπάρχει μόνο με τα πόδια από μονοπάτι αρκετά επικίνδυνο, ή πεζοπορία από την αρχή του φαραγγιού για μια ώρα περίπου ή και με ειδικά ταχύπλοα από τη θέση ανατολικά του φαραγγιού, που εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν λιγότερη κούραση αλλά όχι λιγότερη απόλαυση του μοναδικού τοπίου. 

 

ΟΙ Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου
Αγκουσελιανών