ο Πλακιάς

Τουριστικό θέρετρο των καΠλακιάςτοίκων του δήμου Φοίνικα και της Κρήτης γενικότερα, αφού τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση. Η δημιουργία νέων δρόμων και η ασφαλτώστρωσή τους διευρύνουν την τουριστική ζώνη με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνονται   καινούργια ξενοδοχεία
και άλλα τουριστικά καταστήματα.
Ο Πλακιάς κτίστηκε πρίν από 160 χρόνια από επαγγελματίες Σελλιανούς ψαράδες.
Είναι κτισμένος στην άκρη ομώνυμου όρμου και η παραλία του ξεπερνάει σε μήκος το ένα χμ. Στον οικισμό παλιότερα είχε μόνο μερικά σπίτια ψαράδων, ενώ σήμερα αποτελεί το αξιολογότερο τουριστικό μέρος στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου. Το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι κάτω από το χωριό υπάρχει μια τεράστια πλάκα.
Στην τοποθεσία Γονατές η παράδοση λέει ότι γονάτισε ο Διγενής και ήπιε νερό από την πηγή του Παπαχρόνη -Βρυσίδα ή Μάτι της θάλλασας.
Η δεύτερη ονομασία της πηγής οφείλει το όνομά της   - σύμφωνα πάντα με την παράδοση -
στο ότι κάποτε κατάπιε ένα βόδι που πήγε να πιεί εκεί νερό.
Το όνομα στο νεοϊδρυθέντα δήμου δόθηκε, γιατί παλιότερα όλη η περιοχή γύρω από τον Πλακιά ονομαζόταν δήμος Φοίνικα και περιλάμβανε τα γύρω χωριά με έδρα τα Σελλιά.
(Βιβλιογραφία : Κρήτη, το αφιέρωμα, εκδ. αρσινόη)

Μετά την επίσκεψή μας στο τυροκομείο των Σελλιών, βλέποντας τη θάλασσα μπροστά μας, μπήκαμε στο πειρασμό να κάνουμε και μια βόλτα στο Πλακιά και τη Σούγια. Ο δάσκαλός μας συμφώνησε και έτσι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το θαυμάσιο τοπίο από κοντά, κάνοντας και μερικούς πύργους στην αμμουδιά. 

Οι μαθητές το Δημοτικού Σχολείου
Αγκουσελιανών