ΦΑΙΣΤΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής που κάναμε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, είχαμε προγραμματίσει επίσκεψη και στους χώρους της Φαιστού.ph3.jpg (47657 bytes) Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Βρίσκεται 65 χμ. από το Ηράκλειο, χτισμένη στην κορυφή λόφου, στη νότια πλευρά του νομού Ηρακλείου, δυτικά της πεδιάδας της Μεσαράς. Η ύπαρξή της αναφέρεται από τη Νεολιθική εποχή (4000 π.χ.) και άκμασε ιδιαίτερα το 2000 π.χ. όπου ιδρύθηκε και το πρώτο ανάκτορο.  
Για 600 περίπου χρόνια είναι το οικονομικό, βιοτεχνικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής!!
Οι κτήσεις της Φαιστού εκτείνονται από το ακρωτήριο Λίθινο μέχρι το ακρωτήρι Μέλισσα του νομού Ρεθύμνης, κοντά στα Σταχτούρια Αγίου Βασιλείου. Στη Φαιστό ανήκαν και τα νησιά Παξιμάδια.
Το ανάκτορο της Φαιστού γνώρισε πολλές οικοδομικές φάσεις, ύστερα από καταστροφές και ανοικοδομήσεις. Παρόλα αυτά το πρώτο ανάκτορο σώζεται καλύτερα από τα μεταγενέστερα επειδή ένα παχύ στρώμα κεραμάσβεστου χύθηκε πάνω από τα ερείπιά του, ώστε να διαμορφωθεί η επιφάνεια κατάλληλα και να οικοδομηθεί το νέο ανάκτορο.
Με τις ανασκαφές ανακαλύφτηκαν μεγάλα τμήματα του ανακτόρου. Με το ανάκτορο ανακαλύφτηκε και σημαντικός αριθμός από καμαραϊκά αγγεία. Επίσης πιθάρια, οπωροδόχη με διακόσμηση και άλλα αντικείμενα μινωικής, γεωμετρικής και ελληνιστικής περιόδου.

Σπουδαιότερο από τα ευρήματα είναι ο δίσκος της Φαιστού.
Στο χώρο διακρίνονται μεγάλος αριθμός αιθουσών γύρω από την κεντρική αυλή. Επιβλητικά προπύλαια, πυκνές κιονοστοιχίες, άνετα κλιμακοστάσια, φωταγωγοί, καθώς και πλήρες αποχευτικό και υδρευτικό σύστημα. Υπάρχουν ακόμη θησαυροφιλάκια, αρχειοφυλάκια, χώροι λατρευτικοί, δεξαμενές καθαρμών, αποθήκες προϊόντων, εργαστήρια καλλιτεχνών, κ.ά.
Σημειώνεται επίσης ότι η κύρια πρόσοψη των ανακτόρων ήταν προς τη δύση.
Ο προσανατολισμός αυτός που θυμίζει τους σύγχρονους ορθόδοξους ναούς, εξυπηρετούσε όχι μόνο λειτουργικές ανάγκες, αλλά και λατρευτικές.
Για τη Φαιστό μιλούν οι αρχαίοι συγγραφείς, Όμηρος, Διόδωρος, Στράβωνας, Παυσανίας κ. ά.
Στη μινωική εποχή το λιμάνι της πόλης ήταν στο Κομμό. Αργότερα κατά τους ιστορικούς χρόνους χρησιμοποίησαν τα Μάταλα.
Κάθε χρόνο τον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού τον επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, θαυμάζοντας τον πλούτο και το μεγαλείο του πολιτισμού της.


Copyright © 1999 by
Chatziioannidis Tasos

Στοιχεία :από την Γενική Εγκυκλοπαίδεια Υδρία και
από το βιβλίο του Γ. Ι.Παναγιωτάκη, ΚΡΗΤΗ