Ιερά Μονή Καλυβιανής

Η πρώτη στάση που κkaliviani.jpg (8213 bytes)άναμε κατά την εκδρομή μας στη Μεσαρά ήταν η Μονή της Παναγίας Καλυβιανής, κοντά στη Φαιστό. Πότε ιδρύθηκε η μονή δεν είναι ακριβώς γνωστό.
Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρέθηκε και θεωρείται θαυματουργική, φέρνει πλήθη πιστών για προσκύνημα.
Πέρα από το ιστορικό της Μονής εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το κοινωνικό ρόλο που παίζει η Μονή της Παναγίας Καλυβιανής.
Οι πτέρυγες της Παναγίας γίνονται σκέπη για ορφανά και άπορα παιδιά , καθώς και για τους απόμαχους της ζωής.
Η μονή Παράλληλα με τα θρησκευτικά καθήκοντα, έχει μεταβληθεί σ` ένα εργοτάξιο ζωής και δημιουργίας. Γηροκομείο, ορφανοτροφείο, ίδρυμα παιδικής προστασίας με δημοτικό σχολείο,σχολή οικοκυρικής , τυπογραφείο, εργαστήριο ιεροραπτικής και παραδοσιακής υφαντικής,καθώς και μουσείο με εκκλησιαστικά είδη και ιστορικά ντοκουμέντα της περιοχής.
Όλα αυτά δίνουν μιά άλλη διάσταση στο μοναστικό αυτό κέντρο, με τις σημαντικές ανθρώπινες και κοινωνικές κατακτήσεις.

Ανδρονίκη Κουρμούλη
τάξη Β΄

Μάταλα

Κατά την επίσκεψή μας με το Σχολείο στα Μάταλα,  ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η ομορφιά του γρmataleik.jpg (71702 bytes)αφικού και φυσικού όρμου και φυσικά οι σπηλιές στα πλάγια. Τα Μάταλα βρίσκονται 71 χμ. από το Ηράκλειο. Χρησιμοποιήθηκαν ως λιμάνι της Φαιστού και αργότερα της Γόρτυνας.
Η πόλη που είχε ιδρυθεί στο χώρο αυτό, πρέπει να βρισκόταν σε ακμή κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τον 8ο - 9ο αι. που καταστράφηκε ως παράλια πόλη από τους Σαρακινούς πειρατές.
Σε διάφορα σπίτια που ανασκάφτηκαν βρέθηκαν αρκετά κινητά αντικείμενα. Στην βόρεια απόκρημνη πλευρά του όρμου οι κάτοικοι δημιούργησαν λαξευτούς τάφους, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Στην περιοχή των Ματάλων ναυάγησαν τα πλοία του Μενελάου, όταν επέστρεφαν από την Τροία.
Τα Μάταλα έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση και θεωρούνται ιδεώδης τόπος παραθερισμού.

Κουρμούλης
Γιώργης
τάξη Δ
΄